Misli plavo - otok Ugljan je projekt jacanja kapaciteta Društva istraživaca mora - 20000 milja kako bi bili što kompetentniji u edukaciji otockog stanovništva na temu održivog nacina života na otocima, pravilno gospodarenje prirodnim morskim resursima, podizanje svijesti o zašticenim i ugroženim morskim vrstama te morskom ekosustavu u cjelini. Zbog problema kao što su neodrživo ribarstvo, divlje i nepravilno odlaganje otpada te neplansko upravljanje prirodnim resursima na otoku Ugljanu, postoji velika potreba za osvještavanjem i educiranjem lokalnog stanovništva.

Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 199.930,00 kn. Za vrijeme trajanja projekta (29. prosinac 2014. - 28. prosinac 2015.) provest cemo slijedece cetiri glavne aktivnosti: pohadanje treninga za pisanje EU projekata, izrada edukacijskih programa za razlicite ciljane skupine, razmjena ideja i znanja izmedu OCD-a te razvoj novih zajednickih projekata i promocija rada Društva. Partner na projektu je Udruga studenata biologije - BIUS. Posrednicka tijela projekta su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. http://ec.europa.eu/esf

Sadržaj svog emitiranog materijala na ovoj web stranici iskljuciva je odgovornost Društva istraživaca mora - 20000 milja. Stajališta izražena u ovom clanku ne odražavaju nužno stajalište Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. Za sve dodatne informacije kontakt osoba je: Maša Frleta - Valic (masha@drustvo20000milja.hr).

Misli plavo

Projekt su financirali

Društvo istraživača mora 20000 milja

Projekti

Održano predavanje za odrasle i ribare na otoku Ugljanu

Jučer smo opet posjetili otok Ugljan i održali predavanje za odrasle i ribare. Obrađene su teme: reprodukcija riba, zaštita vrsta i trenutna zakonska regulativa. Predavanje je održao naš volonter, bivši član hrvatske reprezentacije u sportskom ribolovu.

Održane edukativne radionice u OŠ Valentin Klarin u Preku

Krajem studenog posjetili smo Osnovnu školu Valentin Klarin u Preku kako bi održali edukativne radionice za najmlađe otočane. Na radionicama je sudjelovalo 172 djece te je za svaki razred pripremljen drugačiji edukativni program kako bi im se što jasnije približile teme plastičnog otpada u moru i održivog ribarstva. Neki su glumili u pravoj predstavi, dok su drugi proučavali pijesak sa plaže pod lupom ili lovili najneobičnijim ribarskim alatima.

Akcija čišćenja plaže u Ugljanu

U subotu, 28. studenog volonteri Društva 20000 milja organizirali su akciju čišćenja plaže u Ugljanu. Također, pridružila su im se i djeca iz OŠ Valentin Klarin sa svojim roditeljima. Prikupljena je znatna količina smeća, a najzastupljeniji otpad su bili plastični štapići od lizalica i opušci cigareta. Zahvaljujući izrazito jakoj buri predhodnog dana, djeca su pronašla i nekoliko morskih organizama koje je more izbacilo na plažu što je privuklo njihovo veliko zanimanje.

Postavljene edukativne ploče u općini Preko

U sklopu jedne od aktivnosti projekta „Misli plavo - otok Ugljan”, Društvo je osmislilo, izradilo i postavilo šest edukativnih ploča u općini Preko. Teme i lokacije ploča su:

1. Plastika u moru - Preko

2. Alternativni načini putovanja po otoku - Preko

3. Marikultura - šetnica Preko - Kali

4. Jadransko more kao centar bioraznolikosti - Ugljan plaža

5. Morska cvjetnica Posidonia oceanica - Muline plaža

6. Život na kršu - sv. Mihovil vidikovac

Na pola puta do cilja

Projekt Misli plavo - otok Ugljan je upravo ušao u drugu polovicu provedbe i već su tri aktivnosti uspješno završene. Dvije članice Društva su prošle edukaciju o provedbi projekata iz strukturnih fondova te je 13 volontera Društva i partnerske Udruge BIUS osposobljeno za moderiranje edukativnih radionica kroz devetodnevnu edukaciju. Također, Društvo je izradilo brojne promotivne materijale i odradilo sve pripremne radnje za postavljanje edukativnih ploča i provedbu edukativnih programa na otoku Ugljanu. Veselimo se drugoj polovici projekta i aktivnostima koje slijede na otoku Ugljanu!

Sastanak s organizacijama civilnog društva sličnih interesa i ciljeva

27. veljače 2015. godine Društvo istraživača mora 20000 milja i Udruga studenata biologije BIUS kao partner na projektu organizirali su sastanak s OCD-ima sličnih interesa i ciljeva u svrhu širenja suradnje u edukacijskim projektima. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Društva 20000, Udruge BIUS, Udruge BIOM, Hrvatskog herpetološkog društva Hyla, Udruge Bioteka, Udruge Aurelia, Udruge Codium i Udruge Oceanus. Predstavnici OCD-ova predstavili su svoje edukativne programe, ukazali na potencijalne probleme prilikom održavanja programa te iznijeli korisne savjete kako edukativne programe učiniti što korisnijima i javosti zanimljivijima.