“Citizen science” i CROpwall na 7.Europskom fikološkom kongresu (EPC7)

Europski fikološki kongres održava se sedmi put, ove godine u Hrvatskoj, u Zagrebu od 25. do 30. kolovoza. Glavni lokalni organizator je Prirodoslovno matematički fakultet iz Zagreba. Sudjelovali smo na konferenciji s podatcima našeg djelovanja i istraživanja iz koja su provedena u sklopu znanstveno-ekspedicijskog-volonterskog kampa CROpwall 2017. godine u Nacionalnom parku Mljet, kakva smo istraživanja nastavili prošle godine, te započeli ove godine na Silbi. Radi se o istraživanju u obliku standardiziranog monitoringa naselja endemske vrste cvjetnice u Mediteranu morski porost ili posidonija (Posidonica oceanica). U programu simpozija “Public outreach and citizen science” Hrvoje Čižmek je izložio predavanje pod nazivom: “Need for increased effort – could recreational divers enhance efficiency of sea grass monoitoring?”. Rezultati su pokazali da itekako mogu, te su ovakvi istraživački kampovi vrlo dobar način kako u kratkom vremenu prikupiti veliku količinu podataka koju inače ne bismo mogli prikupiti bez sudjelovanja ne-biologa. Sudionici istraživanja prolazili su kroz treninge i repetitivne kalibracije s glavnim znanstvenicima te dali vrlo dobre rezultate. Ovakvu praksu i slična istraživanja nastavljamo i dalje, te potičemo djelovanje “citizen science” pristupa u svojim istraživanjima.

Istraživanje je provedeno u sklopu prvog ovakovog kampa kojeg Društvo 20000 milja kao lokalni partner provodi uz koordinaciju britanske organizacije Operation Wallacea, koja organizira ovakve slične kampove i istraživanja na 15 različitih lokacija diljem svijeta.