M.O.R.E. mora (2019)

M.O.R.E mora (Mladi za Očuvanje Raznolikog Ekosustava mora) je edukativni projekt orijentiran na izvaninstitucionalno obrazovanje za mlade sastavljena od kratkog kolegija Bioraznolikost Jadrana te terenskog istraživanja (prikupljanja podataka od strane mladih) za potrebe kreiranja edukativnog pomagala po njihovoj mjeri – edukativne ronilačke knjižice!

Hrvatska obala Jadranskog mora je područje od iznimne biološke važnosti i atraktivna turistička destinacija. Status očuvanosti te obale i podmorja treba održati i poboljšati, no mnoge su prijetnje očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti – intenzivan turizam, nezakonita izgradnja, onečišćenje, neznanje. Društvo 20000 milja unazad nekoliko godina zalaže se i radi intenzivno zajedno s nekoliko organizacija da na otoku Silbi uspostavi istraživačko-edukcijski centar u kojem bi se provode razna biološka i ekološka istraživanja te edukacije za hrvatske i strane studente i učenike.
U obalnim sredinama more je osnova života, stoga je odgovoran „suživota“ čovjeka i mora ekstremno potreban. Kako bi ta „suradnja“ bila duga, kvalitetna i održiva potrebno je zbližavanje čovjeka s morem, ali na razini uvažavanja da je morski okoliš i more, kao ključan dio svakodnevice, potrebno poznavati, zaštiti, čuvati i održivo koristiti. Za ostvarivanje tog cilja potrebni su edukativni alati i pomagala.

Edukativno pomagalo – edukativna ronilačka knjižica čija je izrada i kreiranje glavna aktivnost ovog projekta prilagođena je za korištenje široj javnosti, običnim građanima, ljubitelje prirode i mora. Posebice učenicima srednjih škola i studentima; jer bez praktičnog rada većina znanja stečena kroz predavanja i u školi brzo padnu u zaborav. Sadržaj ronilačke knjižice su vrste infralitorala te se u njoj nalazile važne morske vrste koje susrećemo svakim prilaskom i/ ili ulaskom u more – alge, biljke i životinje sa svojim skicama i fotografijama, važnim karakteristikama te nazivima (hrvatskim, latinskim i engleskim).

No da bi knjižica mogla biti kreirana po mjeri mladih koji će biti njeni korisnici u budućnosti trebalo je prvo saznati što točno oni misle da njima treba – stoga smo se posvetili prvo terenu!

Naše mlade sudionice su s članovima Društva 20000 milja proveli nekoliko dana na otoku Silbi. Tamo su uz nadzor, navođenje i savjetovanje nas ronile (s disalicom i SCUBA) te na taj način prikupile podatke (fotodokumentacija, videodokumentacija…) za izradu edukativnog pomagala „po njihovoj mjeri“. Uz to, svaku večer održao se jedan dio kratkog kolegija sastavljenog od interaktivnih predavanjima gdje su se bolje upoznavale s bioraznolikost podmorja – teme predavanja su bile: vrste i staništa, metode istraživanja, ugroze i prijetnje, morska zaštićena područja). Organizacija, odabir i samo kreiranje sadržaja knjižice utjecala je ne samo na biološkaa znanja nego i na području osnaživanja komunikacijskih i organizacijskih vještina naših sudionika.
Produkt projekta – edukativno pomagalo kreirano je tiskano i predstavljeno u prostorijama Društva i naravno testirano na terenu prvom prilikom.

Mnogo puta se pokazalo da više cijenimo i poštujemo te čuvamo – ono što poznajemo. Stoga će ovo edukativno pomagalo ronilačke knjižice s važnim morskim vrstama omogućiti lakše učenje i učiniti zabavnim i zanimljivijim svako ronjenje s disalicom i uživanje u moru ta praksa provesti u djelo. Također, pomagalo će pružiti osnovu za uključivanje mladih, studenata i učenika u tzv. „citizen science“ programe (građani koji prikupljaju podatke vrijedne za znanost), te ih upoznati sa zanimljivim praksama volontiranja u svrhu zaštite prirode i okoliša. Svim tim aktivnostima sudionici će ubuduće steći brojna znanja i vještine koje će im pomoći pri odabiru karijere ili u potrazi za poslom. A mi držimo fige da i neke od sudionica našeg projekta, potaknute i ovim aktivnostima, se odluče za put biologa!

Ako i vi želite imati ovu knjižicu javite nam se na info@drustvo20000milja.hr i možete se malo bolje upoznati s vrstama koje možete susresti prilikom ljetnih radosti! A možete ju i besplatno preuzeti u nastavku!

Ovaj projekt sufinanciran je uz podršku Grada Zadra. Sadržaj je u isključivoj odgovornosti Društva 20000 milja i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zadra. A projekt je proveden u partnerstvu s udrugom Aurelia i Deep Blue Explorers!