Bodljoškolica na Mljetu i Silbi

Aktivirali smo Bodljoškolicu – Program edukativnih aktivnosti o biologiji i ekologiji bodljikaša

Edukativne radionice za učenike osnovnih škola oduvijek su bile jedne od glavnih edukativnih aktivnosti naše udruge. Ove godine odlučili smo fokus prenijeti na edukaciju o organizmima čiju važnost često zanemarujemo – ulogu često ne razumijemo – a njihovu raznolikost ne možemo ni zamisliti – stoga smo pokrenuli Bodljoškolicu!

Bodljikaši su raznolika skupina životinja koja okuplja vrste iz razreda zvjezdača, zmijača, ježinaca, trpova i stapčara. Često se s njima susrećemo, no rijetko im pridaje pažnje.

Tijekom svibnja i lipnja podružili smo se prvo s osnovnoškolcima iz Područne škole Goveđari u Nacionalnom parku Mljet gdje smo radionicu održali u lijepom okruženju Pristaništa na Velikom jezeru. Upoznati s mnoštvom mitova, zabludi i zanimljivosti vezanih uz ove životinje, učenici su ponajviše ostali oduševljeni “akrobatskim” sposobnostima naših zvjezdača – i sve bez mišića! Sljedeću radionicu održali smo sa svojom već “standardnom” grupom učenika iz Područne škole Zadarski otoci na Silbi. Premda smo radionicu rezervirali za mlađu publiku u središtu naselja u parkiću, oduševila nas je količina zainteresiranih i oduševljenih odraslih!

Edukaciju o tome što su bodljikaši, kako se hrane zvjezdače, a kako trpovi, te ježinci, što bi se dogodilo da ih nema, imaju li mišiće, krv ili mozak, nastavit ćemo i u buduće!