Istraživanje zajednica riba neinvazivnim metodama u morskim zaštićenim područjima (2014 – 2015)

Radi procjenjivanja stanja ribljeg fonda u infralitoralnoj zajednici nekto-bentičkih riba koriste se brojne metode. Često korištene neinvazivne metode istraživanja su podvodni vizualni cenzus (Underwater Visual Census = UVC) i video metode korištenjem mamca (Baited Remote Underwater Video System = BRUVS). Takav način istraživanja pogodan je za morska zaštićena područja, te važan alat pri procjeni učinkovitosti njihove zaštite. Takva istraživanja, uparena s kartiranjem staništa proveli smo u hrvatskim morskim zaštićenim područjima Nacionalnog parka Mljet u i Parka prirode Telašćica gdje su nam se pridružili i kolege sa Sveučilišta u Palermu, te su uključivala lokacije potencijalnih budućih no-take zona.

Kartirali smo staništa na mjestu budućih no-take zona, fotografirali smo morsko dno u svrhu praćenja promjena te smo postavili temperaturne data loggere. Istraživanjem zajednica riba uspjeli smo sastaviti popis vrsta riba prisutnih na području parkova te procijenili njihovu brojnost. Uz to, nadovezali smo se na projekt ‘Kartiranje i monitoring staništa plemenite periske’ iz 2014. te smo proširili područje praćenja na nove lokacije.

Svakodnevni zaroni, postavljanje kamera s mamcima i večernje pregledavanje snimki bili su sastavni dio ovih terenskih istraživanja