Kante za prikupljanje naplavnog otpada – inovativna ideja koja godinu dana živi na otoku Silbi

Na plažama Silbe, čest prizor je naplavni otpad, donesen vjetrom, valovima i strujama. Često na njima izostaje bilo kakav oblik infrastrukture za prikupljanje tog otpada, prema bi sami korisnici tih plaža to htjeli. Stoga smo zajedno osigurali infrastrukturu jer se zajedno borimo protiv morskog otpada!


Otpad u moru nije samo onaj koji se nalazi na morskom dnu i kojeg uklanjamo akcijama čišćenja podmorja već i onaj što pluta površinom mora te uslijed djelovanja valova nerijetko biva naplavljen na plaže. Naplavljeni otpad predstavlja problem kako za okolnu vegetaciju područja obalnog područja tako i za niz životnih zajednica koje svoje razvojne stadije, ali i život, provode upravo na ovome području. Također, ljudi zasigurno ne žele ležati na lijepim plažama dok ih okružuju plastične boce, vrećice, opušci, … Kako bi spriječili štetu koju naplavljen otpad potencijalno može prouzročiti, u suradnji s velikim brojem otočana i posjetitelja otoka Silbe izgradili smo prošlo ljeto kante za naplavni otpad. Lokacije za postavljanje predložili su sami otočani i ljubitelji Silbe – kantu u Mavrovoj ukrašavali smo u suradnji s umjetničko-ekološkom platformom Silba Environment Art, kantu u Lojišću ukrasili su članovi Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe, dok su kantu postavljenu u uvali Pernastica ukrašavali lokalna djeca.Na tri lokacije na Silbi postavili smo kante za prikupljanje isključivo naplavnog otpada – otpad koji sami generiramo, sami zbrinjavamo!. Kante su drvene te na sebi svaka postavljena kanta za naplavni otpad sadrži jasno naznačene „upute za korištenje“ te QR kod čijim skeniranjem Društvo zaprima e-mail o potrebi za pražnjenjem iste. Na taj smo inovativni način omogućili regulaciju njihove popunjenosti i pravovremeno pražnjenje istih.


Ovakvom inicijativom svaki posjetitelj plaže postaje sudionikom prošlog projekta i nastavlja filozofiju iza ekoloških akcija čišćenja! Kante za naplavni otpad predstavljaju privremenu infrastrukturu za prikupljanje naplavnog otpada te istodobno edukativni alat! Kante vrlo uspješno “rade” već godinu dana te smo ih u nekoliko navrata već praznili! Kako one izgledaju nakon godine dana aktivnosti pogledajte na sljedećim fotografijama!


Kante su nas u sunčano podne dočekale do vrha pune! Ispraznili smo ih od otpada zajedno s našim volonterima te postavili nove vreće za sakupljanje i nove upute za korištenje s obzirom na to da su se stare malo “istrošile” zbog vremenskih uvjeta. Ovim putem želimo se još jednom zahvaliti dragim prijateljima sa Silbe koji su samoinicijativno kante ispraznili te nam dojavili da su kante pune te sve vas potaknuti na isto – veliko hvala Joletu, Robiju i Natashi!Silba je specifičan otok po pitanju korištenja ovakvih plaža koje su izmještene od naselja te ne postoji jednostavna mogućnost organiziranja akcija čišćenja, a zbog izloženosti jakim vjetrovima, gotovo konstantno se na njih naplavljuje otpad! Korisnici tih plaža – otočani i posjetitelji su ti koji te plaže mogu održati čistima – odgovornim korištenjem kanti! Stoga je izuzetno važno da korisnici plaže NE ODLAŽU svoj privatni otpad u kante već samo i isključivo naplavni otpad! Konstrukcija kanti i njihove lijepo oslikane stranice vrlo dobro izdržavaju vremenske uvjete a i ispunile su svoju svrhu – pune se naplavnim otpadom dok su plaže relativno oslobođene otpada! Nažalost, kanta u uvali Lojišće imala je oštećenje poklopca koje smo vrlo brzo sanirali, no i bila je i meta nekoliko pojedinaca koji su ostavili svoje “potpise”.Aktivnosti ovog programa dio su inicijative Društva 2000 milja “ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA” i trajni rezultat projekta iz 2019. godine “Akcija čišćenja i monitoring otpada na morskom dnu na Silbi” (Silba blista kad je čista!) Društva 20000 milja čiju su provedbu sufinancirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Zadar.


“With every drop of water you drink, every breath you take, you’re connected to the sea. No matter where on Earth you live…

Sylvia Earle

U 2020. godini nastavljamo s aktivnostima iz inicijative “Zajedno protiv morskog otpada!” novim projektima “Čiste luke, čisto more” i “Lov na mreže duhova”. I dalje se veselimo budućnosti u društvu s više educiranih građana koji će biti svjesniji više svoje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, smanjiti ju te razumijeti ulogu svakog pojedinca u tome kako otpad završi u podmorju i na plažama te kako tu pojavu smanjiti! Odgovornost je na svakome od nas, a najvažnija lekcija koju moramo naučiti i razumijeti da živimo okruženi jednim morem, jednim oceanom.Podmorje Silbe dio je Natura 2000 ekološke mreže te lokalitet u pripremi za proglašenje značajnim krajobrazom. Očuvanosti silbanskog podmorja treba održati i poboljšati, no mnoge su prijetnje očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti. Ovim putem želimo uključiti sve Vas u našem zajedničkom nastojanju da uskoro zaživi MORSKO ZAŠTIĆENO PODRUČJE – PODMORJE SILBE!