Održali smo radionicu za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva “OCD-ovi MISLE (NA) PLAVO”

U sklopu projekta „Misli (na) plavo” održana je radionica za razvoj i osmišljavanje edukativnog sadržaja za popularizaciju STE(A)M područja kroz prizmu znanosti o moru i tehnologije među mladima.


Radionica je održana 20. siječnja 2022. u prostorijama u kojima djeluje Društvo 20000 milja u Zadru, a okupilo je članove Društva i predstavnike partnerskih organizacija – Sveučilište u Zadru, Udruga za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruga studenata BIUS, Udruga Mavena i 36 njezinih čuda te Umjetnička organizacija Silba Environment Art (partneri na projektu) i druge predstavnike OCD-ova (Eko Zadar, Pokret otoka, …). Cilj radionice bio je ojačati kapacitete organizacija civilnog društva kroz predstavljanje rada i primjera dobre prakse partnera na projektu Misli (na) plavo.


Radionica je održana u sklopu aktivnosti 1.1. Radionice jačanja “soft” vještina, razmjene znanja i vještine poučavanja te se radi o prvoj od dvije radionice u sklopu aktivnosti. Radionica se održala uživo u prostorijama u kojima djeluje Društvo 20000 milja u četvrtak, 20. siječnja 2022.


U prvom dijelu radionice slušali smo dr.sc. Melita Mokos sa Sveučilišta u Zadru koja je držala interaktivno predavanje o Ocean Literacy konceptu i uspostavi “plavih škola” u Hrvatskoj te kako jačati kapacitete OCD-ova u takvom okruženju. Barbara Čolić iz Društva 20000 milja pričala je o jačanje kapaciteta za rad s mladima kroz ekspedicijske kampove i promociju volonterizmu među mladima. Ivana Zubak Čižmek iz Udruge Aurelia i certificirana National Geographic edukatorica podjelila je svoje iskustvo djelovanja i rada s djecom u radionicama na otvorenom te pružila smjernice o organizaciji rada u neformalnim edukativnim aktivnostima.Nakon kratke pauze radionica se nastavila a izlaganje je držala Jana Požeg Krišković (u zamjeni projektne koordinatorice Lee Okićki) iz Udruge studenata biologije BIUS o korištenju tehnologije i društvenih mreža za promociju znanosti među djecom, mladima i općom populacijom na primjeru aktivnosti udruge BIUS te drugih svjetlih primjera iz Hrvatske i šire. Natasha Kadin, projektna koordinatorica u ime partnera Mavena i Silba Environment Art prezentirala je ostalim sudionicima radionice o umjetničkom aspektu popularizacije znanosti i povezivanju kulture i umjetnosti s ostalim aspektima STEAM-a, kao i načinima rada u malim zajednicama, osobito otočkim, odnosno o specifičnostima u komunikaciji, pristupu i učinkovitosti rada u tim zajednicama. Na tu tematiku nadovezala se i Paula Bolfan, članica SEA i dugogodišnja članica udruge Pokreta otoka sa savjetima za rad u malim zajednicama i prezentaciji kompleksnih znanstveno-tehničkih pojmova općoj populaciji. Nakon svih predavanja slijedila je rasprava i zaključci radionice. Svi sudionici su se složili da im je radionica bila iznimno korisna i dobar temelj za nastavak djelovanja u svojim organizacijama civilnog društva na temu popularizacije STEAM-a kroz more.


Radionica je održana u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“. Projekt je prijavljen na poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu „znanja o moru“ (ocean literacy) (kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini) uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije „znanja o moru“ među krajnjim korisnicima – djeca, mladi i opća populacija.


Projekt Misli (na) plavo s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.

Voditeljica projekta: mag. oecol. et prot. nat. Barbara Čolić
Šifra projekta: UP.04.2.1.10.0040
Trajanje projekta: 12/5/21 – 11/5/23
Sredstva: 1.183.332,43 HRK
Izvor financiranja: EU iz ESF (85%), Državni proračuna RH (15%)

Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Društvo istraživača mora 20000 milja.