Održali smo radionicu za pripremu edukativne izložbe fotografija “MORSKI PUT”

U sklopu projekta „Misli (na) plavo” održana je radionica za razvoj i osmišljavanje edukativnog sadržaja interaktivne izložbe fotografija “Morski put”


Održali smo jednodnevnu radionicu za pripremu provedbe edukativne interaktivne izložbe, kojom će se poboljšati već postojeći sadržaj Društva 20000 milja i osmisliti novi edukativni segmenti prilagođeni ciljanoj primjeni u ruralnim i otočnim zajednicama. Na radionici smo osmislili motive koji će se protezati kroz izložbu te smo smišljali prateće edukativne tekstove. Također, vodili smo računa o načinima praćenja učinkovitosti, evaluacije programa i održivosti.


U sklopu aktivnosti 3.4. Razvoj edukativnog sadržaja u obliku interaktivnih izložbi fotografija sa svrhom popularizacije znanosti o moru među općom populacijom održana je jedna jednodnevna radionica 21. siječnja 2022. u Zadru.


U sklopu radionice, a timskim radom u grupama smo osmišljavali motive za fotografije koje će pratiti temu STEM-a stoga je svaka skupina dobila “jedno slovo” za koje je trebala razmotriti koje motive uloviti fotoaparatom te kako ih priplližiti ciljanoj puplici kroz edukativni tekst. Taj splet tvorit će izložbu “Morski put”. Uz prateće edukativne tekstove osmišljavali smo i izgled postera za izložbu. Zajedničkim radom dogovarali smo najoptimalnije načine praćenja učinkovitosti izložbe, napraviti evaluacija programa i osigurati održivost.Radionica je održana u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“. Projekt je prijavljen na poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu „znanja o moru“ (ocean literacy) (kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini) uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije „znanja o moru“ među krajnjim korisnicima – djeca, mladi i opća populacija.

Projekt Misli (na) plavo s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.


Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.

Voditeljica projekta: mag. oecol. et prot. nat. Barbara Čolić
Šifra projekta: UP.04.2.1.10.0040
Trajanje projekta: 12/5/21 – 11/5/23
Sredstva: 1.183.332,43 HRK
Izvor financiranja: EU iz ESF (85%), Državni proračuna RH (15%)

Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Društvo istraživača mora 20000 milja.