Održali smo radionicu za razvoj i osmišljavanje edukativnog programa MLADI MISLE (NA) PLAVO

U sklopu projekta „Misli (na) plavo” održana je radionica za razvoj i osmišljavanje edukativnog sadržaja za popularizaciju STE(A)M područja kroz prizmu znanosti o moru i tehnologije među mladima.

Radionica je održana 15., 16. i 17. listopada, u prostorijama u kojima djeluje Društvo 20000 milja u Zadru a okupilo je, uz članove Društva i predstavnike partnerskih organizacija i srednjoškolske formalne edukatore, kako bi zajedničkim snagama radili na nacrtu edukativnog programa za popularizaciju STE(A)M područja kroz prizmu znanosti o moru i tehnologije među mladima. Također se na radionici osmišljavao mobilnih edukativnih postava u ronilačkom brodu (koji je ustupljen na korištenje za potrebe projekta) i u kamp prikolici koja se nabavlja u sklopu projekta a služit će za edukaciju velikog broja djece o važnosti mora diljem Hrvatske.

Tripartitni edukativni program koji je na radionici osmišljen provodit će se kroz radionice za srednjoškolski uzrasta i ima za cilj podizanje razine znanja te poticanje razvijanje svijesti o zaštiti morskog okoliša, važnosti znanja o moru, prirodnoznanstvenoj i “oceanskoj” pismenosti. Edukativni programa je usmjeren na skupinu mladih koji upoznavaju dosada nepoznate aspekte društva i prirode (okoliša). Stoga, poznavanjem mora i morskih ekosustava otvara se mogućnost za vrlo slikovitim i jednostavnim načinom približavanja fizike, kemije, biologije, tehnologije i važnostima njihove interdisciplinarnosti za održivi razvoj i očuvanje okoliša. Projekt nastavlja s aktivnostima, a sljedeća na rasporedu  je prva po redu višednevna radionica provedbe navedenog programa, osmišljenog upravo na netom održanoj radionici. Radionica se održava na Silbi a na njoj sudjeluje 15 učenika Srednje škole Obrovac.

Program je dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu te pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje


Radionica je održana u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“. Projekt je prijavljen na poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu „znanja o moru“ (ocean literacy) (kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini) uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije „znanja o moru“ među krajnjim korisnicima – djeca, mladi i opća populacija.

Projekt Misli (na) plavo s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.

Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.


Voditeljica projekta: mag. oecol. et prot. nat. Barbara Čolić
Šifra projekta: UP.04.2.1.10.0040
Trajanje projekta: 12/5/21 – 11/5/23
Sredstva: 1.183.332,43 HRK
Izvor financiranja: EU iz ESF (85%), Državni proračuna RH (15%)


Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Društvo istraživača mora 20000 milja.