Održali smo radionicu za razvoj i osmišljavanje edukativnog programa ŠKOLARCI MISLE (NA) PLAVO

U sklopu projekta „Misli (na) plavo” održana je radionica za razvoj i osmišljavanje edukativnog sadržaja za popularizaciju STE(A)M područja kroz prizmu znanosti o moru i tehnologije među školarcima.


22., 23. i 24. siječnja 2022. održali smo radionicu za razvoj i osmišljavanje edukativnog programa “Školarci misle (na) plavo”, koji ćemo provoditi s učenicima osnovnoškolskog uzrasta (7. i 8. razred) u sedam županija – Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj županiji, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Cilj ovog programa je podizanje razine znanja te poticanje razvijanje svijesti o zaštiti morskog okoliša, važnosti znanja o moru, prirodoznanstvenoj i “oceanskoj” pismenosti kod učenika osnovnoškolskog uzrasta. Trodnevna radionica provedena je na već postojećim okvirima edukativnih programa Društva 20000 milja, no bilo je potrebno osmisliti inovativne segmente za provedbu programa s kamp prikolicom.

Na radionici su nam se pridružili i projektni partneri – Sveučilište u Zadru, Udruga Aurelia, Udruga studenata biologije BIUS, udruga Mavena – 36 njezinih čuda i umjetnička organizacija Silba Environment Art (S.E.A.), a svaki od partnera dao je svoj doprinos u izradi konačnog edukativnog programa. Uz predstavnike partnera pripomogli su nam i drugi suradnici a edukativni program smo imali priliku i kratko istestirati u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, uz prisustvo prof. geografije Lidije Ivon.

Program će uskoro dobiti i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu te pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje za provedbu.Radionica je održana u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“. Projekt je prijavljen na poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu „znanja o moru“ (ocean literacy) (kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini) uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije „znanja o moru“ među krajnjim korisnicima – djeca, mladi i opća populacija.

Projekt Misli (na) plavo s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.

Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.

Voditeljica projekta: mag. oecol. et prot. nat. Barbara Čolić
Šifra projekta: UP.04.2.1.10.0040
Trajanje projekta: 12/5/21 – 11/5/23
Sredstva: 1.183.332,43 HRK
Izvor financiranja: EU iz ESF (85%), Državni proračuna RH (15%)

Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Društvo istraživača mora 20000 milja.