Operation Wallacea u Hrvatskoj – CROpwall 2019.

Operation Wallacea u Hrvatskoj – CROpwall je projekt ljetne škole bioloških znanosti. Organiziran je kao edukacijsko-ekspedicijsko-istraživački projekt višemjesečnog volonterskog kampa koji je financiran donacijom britanske organizacije Operation Wallacea koja je proizašla kao inicijativa akademske zajednice Sveučilišta u Oxfordu. Program se provodi u partnerstvu s njima, tvrtkom Janolus, udrugom Društvo istraživača mora-20000 milja i udrugom Deep Blue Explorers. Godina 2019. bila je treća godina volonterskog kampa – prve dvije godine volonterski kamp CROpwall bio je smješten u Nacionalnom parku Mljet i Parku prirode Lastovsko otočje, dok je treće godine kamp premješten na Silbu. Podmorje otoka Silbe i Silbanskih grebena koji se nalaze nedaleko otoka u smjeru zapada dio su Natura 2000 ekološke mreže. Područja su od iznimne biološke važnosti, ali i atraktivna turistička destinacija. Društvo 20000 milja unazad nekoliko godina zalaže se i intenzivno radi zajedno s nekoliko organizacija i lokalnim vlastima da otok Silba postane prvi otok u Jadranu koji će proći transformaciju kroz razne segmente kako bi postao što više samoodrživ, te služio i nakon 2019. godine kao istraživačko-edukacijski centar u kojemu će se provodit razna biološka i ekološka istraživanja te edukacije za sudionike CROpwalla, ali i izvan njega. U 2019. godine na kampu je sudjelovalo oko 200 studenata iz svih dijelova svijeta. Studenti su prošli kroz program edukacije i usavršavanja vještina istraživanja morskog okoliša kroz provedbu nekoliko bioloških istraživanja. Shodno tome, sudionici su stekli nova znanja na temu biološke raznolikosti i ekologije Jadranskog mora, komplementarne metodologije koju stručnjaci iz područja znanosti o moru koriste, održivog načina života (primjerom iz prve ruke), pravilnog gospodarenje prirodnim morskim resursima, te im je podignuta svijesti o zaštićenim i ugroženim morskim vrstama te morskom ekosustavu u cjelini. Uz sve to, sudionici volonteri su kroz svoju obuku prikupljali važne podatke za znanost, te su sudjelovali u istraživanju zajednica morskih ježinaca, morske cvjetnice posidonije, plemenite periske i akcijama čišćenja plaža i podmorja Silbe.

Kako bi riječi potvrdili i brojevima, jer do njih smo obradom svih sakupljenih podataka došli, ističemo sljedeće!

Uspješno proveden projekt nastavit će se na ljeto 2020. godine ponovno na Silbi – veselimo se novim izazovima, većem broju studenata i većem broju aktivnosti!