Prva provedba programa “MLADI MISLE (NA) PLAVO” na Silbi

U sklopu projekta „Misli (na) plavo” na Silbi je održana prva provedba edukativnog programa za mlade “MLADI MISLE (NA) PLAVO”.


Od srijede do nedjelje (20. do 24. listopada), ugostili smo 15 učenika Srednje škole Obrovac koji su nam bili sudionici prve provedbe tripartitnog edukativnog programa MLADI MISLE (NA) PLAVO koji smo provodili na Silbi. Uz red igara, predavanja, praktičnih vježbi zajedno smo savladali sedam principa #oceanliteracy kroz popularizaciju važnosti STE(A)M-a u tome. Zajedno smo učili kako mi utječemo na more i kako ono na nas te se nadamo da će našim korisnicima ovo iskustvo ostati dugo u pozitivnom sjećanju te će kroz svoj život nastaviti misliti (na) plavo.


Cilj provedbe programa je podizanje razine znanja i razvijanja svijest o zaštiti morskog okoliša, važnosti znanja o moru, prirodoznanstvenoj i „oceanskoj pismenosti“ kroz STE(A)M. Upoznavanje učenika s konceptom globalnih ciljeva održivosti s posebnim naglaskom na cilj 14 Očuvanje vodenog svijeta (SDG 14 Life below Water). Program je osmišljen kao edukacija kroz sedam principa „ocean literacy-a“ koji prate izvedbene jedinice, a svaka izvedbena jedinica sastoji se od nekoliko dijelove koji se sukladno temi prilagođavaju trajanjem i opsegom:Sadržaj programa

 1. Izvedbena jedinica – 1. OL princip: Zemlja ima jedan veliki ocean s mnogim obilježjima
  ~ (Earth has one big ocean with many features)
 2. Izvedbena jedinica – 2. i 3. OL princip: More i život u moru oblikuju obilježja Zemlje i More ima najveći utjecaj na klimu i vrijeme
  ~ (The ocean and life in the ocean shape the features of Earth)
  ~ (The ocean is a major influence on weather and climate.))
 3. Izvedbena jedinica – 4. OL princip: More omogućava život na Zemlji
  ~ (The ocean makes Earth habitable)
 4. Izvedbena jedinica – 5. OL princip: More podržava veliku raznolikost života i ekosustava.
  ~ (The ocean supports a great diversity of life and ecosystems.))
 5. Izvedbena jedinica – 6. OL princip: More i ljudi su neraskidivo povezani
  ~ (The ocean and humans are inextricably interconnected)
 6. Izvedbena jedinica – 7. OL princip: Većina mora je još uvijek neistražena
  ~ (The ocean is largely unexplored)


Program je proveden uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu te pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje

Kako nam je bilo pogledajte u galeriji.Radionica prve provedbe edukativnog programa MLADI MISLE (NA) PLAVO je održana u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“. Projekt je prijavljen na poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu „znanja o moru“ (ocean literacy) (kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini) uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije „znanja o moru“ među krajnjim korisnicima – djeca, mladi i opća populacija.

Projekt Misli (na) plavo s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.

Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.


Voditeljica projekta: mag. oecol. et prot. nat. Barbara Čolić
Šifra projekta: UP.04.2.1.10.0040
Trajanje projekta: 12/5/21 – 11/5/23
Sredstva: 1.183.332,43 HRK
Izvor financiranja: EU iz ESF (85%), Državni proračuna RH (15%)


Sadržaj je u isključivoj odgovornosti udruge Društvo istraživača mora 20000 milja.