Spojili smo prirodu i društvo na Silbi – pitaš se kako?

Kroz nekoliko dinamičnih radionica vikend (subota 21. i nedjelja 22.) željeli smo zajedno s otočanima iskusiti prirodna bogatstva Silbe iz druge perspektive – stoga smo organizirali radionice kako bismo svim zainteresiranim pružili alate i način da se upoznaju pobliže s prepoznatljivim kukcima i biljkama ovog šumovitog zelenog otoka, istražili ih, promatrali te naučili korisne stvari koje mogu doprinijeti vlastitom razvoju, kao i razvoju otoka na održiv način.

Kroz radionice smo i sami naučili mnogo toga i već dogovorili nove aktivnosi za proljeće – kada će nas na Silbi dočekati potpuno drukčija flora i fauna od ove jesenjske.
Saznali smo nešto više o prirodnom bogatstvu otoka Silbe!
Upoznali smo se s kukcima Silbe i koja je njihova uloga!
Naučili smo zašto su kukci važni te smo njihovo obitavanje produljili postavljanjem hotela za kukce!

Posvetili smo se “kuhanju” prirodne kozmetike!
Naučili smo zašto je ona ključna za zdravlje nas samih i cijelog otoka!
A čak smo i opovrgnuli smo česte zablude da je proizvoditi vlastitu kozmetiku skupo i teško!
Svi smo dobili uvid kako oplemeniti turističku ponudu otoka Silbe kao otoka na način da ponuda počiva na poznavanju prirodne baštine i održivom korištenju prirodnog bogatstva.

U subotu samo se družili s kukcima na terenskoj entomološkoj radionici. Postavljali smo različite zamke za kukce te smo pričali o mnogim metodama njihove determinacije i sakupljanja. U nedjelju ujutro smo gradili hotel za kukce koji ćemo redovito promatrati u naseljavanju. A za kraj vikenda imali smo dugu trosatnu radionicu izrade prirodne kozmetike prilikom koje smo izradili dvije vrste sapuna, dvije vrste balzama – za ruke i usne, prirodnu pastu za zube, univerzalno sredstvo za čišćenje te posljednje – bombe za kupanje.

Ove vikend radionice dio su projekta Društva 20000 milja „Spojimo prirodu i društvo – Silba“ koji je začetak budućeg kratkog programa neformalnog obrazovanja kojim se želi suradnjom s otočnim stanovništvom bolje upoznati prirodno bogatstvo otoka u vidu ljekovitog i eteričnog bilja te kukaca koji nastanjuju otok kao potencijal za novi vid turističke ponude koja počiva na prirodnoj baštini otoka te proizvodima i uslugama iz prirode korištenih na održivi način.

U sklopu ovog projekta do njegovog završetka imamo još nekoliko sitnica vam za pokazati – a prva od njih uskoro slijedi – online izložba fotografija entomološke fotografije edukativnog karkatera (Autorica izložbe: Mia Knjaz)

Ovaj projekt izvodi se uz financijsku podršku Grada Zadra, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka. Sadržaj i aktivnosti projekta u isključivoj su odgovornosti Društva 20000 milja i ni pod kojim s uvjetima ne mogu smatrati kao odraz stajališta Grada Zadra.