Aktivno proljeće na Silbi!

Posljednje dane proljeća odlučili smo provesti na Silbi gdje smo zajedno s brojnim partnerima odlučili raditi na jačanju komunikacije i povezanosti s lokalnom zajednicom kako bi svoja nastojanja za zaštitu okoliša i prirode morskog ekosustava koji okružuje ovaj mali zeleni biser Jadrana uspjeli ostvariti što bolje i dugoročno održivo na zadovoljstvo svih dionika i uz njihovu pomoć.

Partneri iz Terra Hub Croatia iz Zagreba i By the Ocean We Unite iz Nizozemske održali su zanimljivo predavanje inspirirana vlastitim iskustvima kako smanjiti upotrebu plastike i jednokratne plastike. Sustav zbrinjavanja otpada i njegovo gospodarenje problem je većine otoka pa tako i Silbe, koja se nažalost bori i s velikom količinama naplavne plastike ne proizvedene na otoku. No nastojanja svih za smanjenjem njenje upotrebe trebala bi dugoročno dovesti do pozitivnih pomaka.

Uz predavanje lokalnom stanovništvu i vikend-posjetiteljima prezentirane su i zanimljive alternative kako bi polako ali sigurno mijenjali svoje životne navike koje će im dugoročno donijeti manje plastike, manje troška, i čišći okoliš.

Svoje aktivnosti na Silbi nastavljamo te se nadamo uspješnoj suradnji sa svim otočanima i onima koji ovaj otok vole i žele čini dobro za njegov održivi razvoj!

Nakon brojnih aktivnosti podružili smo se sa svima na Silbi uz ležerne i konstruktivne razgovore, prijedloge, sugestije i planiranje budućih partnerstava i suradnja
Također smo iskoristili priliku i malo doredili sakupljalište otpada na Silbi gdje često uslijed vjetra, ali i neznanja, otpad završava u odgovarajućim kontejnerima i/ili izvan njih.