Sudjelovali smo na 1. AdriBioPro međunarodnoj konferenciji u Crnoj Gori

Međunardna konferencija 2019. godine : “Zaštita bioraznolikosti Jadrana” – engl. “Adriatic Biodiversity Protection” organizirana je od 7. do 10. travnja 2019. u Kotoru, od strane Instituta za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore.


Sudjelovali smo na konferenciji s podatcima našeg djelovanja i istraživanja u posljednje dvije godine: U kategoriji “Marine biodiversity conservation” Kora Dvorski i Rita Guić predstavile su rezultate zajedničkog istraživanja Društva 20000 milja i Udruge studenata biologije BIUS sa Silbe prošle jeseni (Bioraznolikost podmorja Silbe) gdje je na slikovit i jednostavan način prikazan revidirani popis vrsta zabilježenih na Silbanskim grebenima jednostavnim neinvazivnim metodama, te veliku važnost mladih znanstvenika i biologa na polju osnova biologije mora – inventarizacije i kartiranja staniša.

Hrvoje je izložio osnovni pregled rezultata opsežnog istraživanja plitkih inftralitoralnih zajednica nekto-bentičkih riba u Jadranu, uključujući i populacije u Crnoj Gori koristeći samo “bubble free” ronjenje bez buke, u potpunoj tišini, s rebreatherom. Rezultati su pokazali da, i uz taj, po nekima, ekstravagantni način istraživanja, i dalje, samo na rijetkim lokacijama se u Jadranu možemo pohvaliti “bogatijim” zajednicama riba. Treba se i dalje raditi, štiti i najvažnije kontrolirati! Nastavno na to, u kategoriji “Conservation of coastal and marine areas “, se Barbara obratila svim kolegama iz regiji te podatcima ukazala na potrebu snažne kontrole u morskim zaštićenim područjima, posebice pri njihovoj uspostavi, ili uspostavi “no-take” zona.Kao zemlja bez morskih zaštićenih područja, te su isti tek u planovima, Crna Gora ima priliku odmah u startu implementirat sve najbolje prakse u Mediteranu, te učiti na uspješnicama i propustima koji se događaju i kod nas – neka im je sa srećom na tom putu!


Na konferenciji su se okupili stručnjaci 16 zemlja Mediterana i šire, a ponajviše stručnjaci, znanstvenici i suradnici iz regije kako bi prikazali svoja aktualna istraživanja i podatke koji koriste znanosti i donošenju odluka i kreiranju politika o nizu pitanja o Jadranu, biologiji mora i relevantnim znanstvenim disciplinama.

Usmena i posterska izlaganja bila su prezentirana u nekoliko različitih kategorija:

Na konferenciji se razmjenjivalo znanje i iskustva, te su uspješno postignuta nova partnerstva, prijateljstva i suradnje. Zahvaljujemo se predivnim domaćinima na gostoprimstvu i vidimo se na sljedećoj za dvije godine na istom mjestu – 2021. u Kotoru!


Fotografije: Rita Guić, Kora Dvorski