“Zajedno protiv morskog otpada” ponovno na Silbi!

U sklopu novog projekta unutar inicijative “Zajedno protiv morskog otpada”, pod nazivom “Čiste luke, čisto more!” ponovno smo svoje aktivnosti proveli na predivnom zelenom otoku.

U subotu 8. kolovoza prvo smo se rano zaputili na Mul kako bismo odradili akciju čišćenja podmorja. Imali smo dobru podršku s kopna, nekoliko ronioca u moru, nekoliko snorklera te vrijednu ekipu koja je s mrežicama sakupljala popriličnu količinu sitne lagane plastike koja je plutala po površini. Akcija čišćenja podmorja lučice Mul na Silbi donijela nam je i previše ružnih kadrova – ježinaca s plastikom na sebi, plutajućim komadićima vrećica na površini, gume odbačene na morskom dnu, i mnogo toga drugog što smo pokušali očistiti u što većoj mjeri

Međutim, bilo je tu i nešto i otpada vezanih uz ribolov i marikultura – jedno od toga jedna mrežica – a na mrežici iznenađenje! Mnoštvo jajašaca sipe – male crne kuglice oblika suze!
Srećom da upravo postavljamo svoje #tankexperiment te smo imali slobodan prostor za udomiti mala jajašca ne znajući imaju li šanse uopće preživjeti takav stres – no APP – ako prođe, prođe!
Srećom, prošlo je i bebe sipe su nas nakon par dana odlučile počastiti svojim dolaskom na svijet
Sada ih je trenutno deset i brinemo se još kratko o njima prije nego ih pustimo u more!

Još jednom nam i ova lijepa zgoda pokazuje da akcije čišćenja nije lako provoditi, i nije dovoljno biti “samo ronioc”, moraš u svakom trenutku za svaku stvar moći procijeniti koliko dobrobit ili štetu neki predmet stvara u tom moru, i ako se već krene u uklanjanje nečega što je nečiji dom, da se to izvede na način da su morska stvorenja što manje utjecana tim postupkom.

Subotnje ljetno večer pripremili smo noćnu izložbu fotografija “Svjetlo i tama na morskom putu” sada već tradicionalno treći put na Silbi. Upotpunii smo postav novim fotografijama i novim edukativnim pričama. Potaknuli smo posjetitelje da promisle o svojim navikama po pitanju otpada te količine plastike stvaraju. Također, smo sve ugroze koje otpad predstavlja povezali s uvijek atraktivnim drugim biološkim i ekološkim pitanjima – zaštite, očuvanja, konzervacije i morskih zaštićenih područja. Ugodna sugestivna atmosfera parkića kod škole na Silbi uvijek upotpuni ovu izložbu. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima na dolasku i poštivanju epidemioloških mjera o držanju distance na otvorenom te se vidimo dogodine!

Hvala svim članovima i volonterima!

Aktivnosti ovog programa dio su inicijative Društva 20000 milja “ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA” i projekta “Čiste luke, čisto more!” Društva 20000 milja čiju provedbu sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatska elektroprivreda. Zajedno čuvajmo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog programa u isključivoj je odgovornosti Društva 20000 milja i ni od kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta FZOEU i Hrvatske elektroprivrede.