“Zajedno protiv morskog otpada” ponovno na Silbi!

U sklopu novog projekta unutar inicijative “Zajedno protiv morskog otpada”, pod nazivom “Čiste luke, čisto more!” ponovno smo svoje aktivnosti proveli na predivnom zelenom otoku.U subotu 8. kolovoza prvo smo se rano zaputili na Mul kako bismo odradili akciju čišćenja podmorja. Imali smo dobru podršku s kopna, nekoliko ronioca u moru, nekoliko snorklera te vrijednu ekipu koja je s mrežicama sakupljala popriličnu količinu sitne lagane plastike koja je plutala po površini. Akcija čišćenja podmorja lučice Mul na Silbi donijela nam je i previše ružnih kadrova – ježinaca s plastikom na sebi, plutajućim komadićima vrećica na površini, gume odbačene na morskom dnu, i mnogo toga drugog što smo pokušali očistiti u što većoj mjeri


Međutim, bilo je tu i nešto i otpada vezanih uz ribolov i marikultura – jedno od toga jedna mrežica – a na mrežici iznenađenje! Mnoštvo jajašaca sipe – male crne kuglice oblika suze!
Srećom da upravo postavljamo svoje #tankexperiment te smo imali slobodan prostor za udomiti mala jajašca ne znajući imaju li šanse uopće preživjeti takav stres – no APP – ako prođe, prođe!
Srećom, prošlo je i bebe sipe su nas nakon par dana odlučile počastiti svojim dolaskom na svijet
Sada ih je trenutno deset i brinemo se još kratko o njima prije nego ih pustimo u more!

Još jednom nam i ova lijepa zgoda pokazuje da akcije čišćenja nije lako provoditi, i nije dovoljno biti “samo ronioc”, moraš u svakom trenutku za svaku stvar moći procijeniti koliko dobrobit ili štetu neki predmet stvara u tom moru, i ako se već krene u uklanjanje nečega što je nečiji dom, da se to izvede na način da su morska stvorenja što manje utjecana tim postupkom.Subotnje ljetno večer pripremili smo noćnu izložbu fotografija “Svjetlo i tama na morskom putu” sada već tradicionalno treći put na Silbi. Upotpunii smo postav novim fotografijama i novim edukativnim pričama. Potaknuli smo posjetitelje da promisle o svojim navikama po pitanju otpada te količine plastike stvaraju. Također, smo sve ugroze koje otpad predstavlja povezali s uvijek atraktivnim drugim biološkim i ekološkim pitanjima – zaštite, očuvanja, konzervacije i morskih zaštićenih područja. Ugodna sugestivna atmosfera parkića kod škole na Silbi uvijek upotpuni ovu izložbu. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima na dolasku i poštivanju epidemioloških mjera o držanju distance na otvorenom te se vidimo dogodine!


Hvala svim članovima i volonterima!

Aktivnosti ovog programa dio su inicijative Društva 20000 milja “ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA” i projekta “Čiste luke, čisto more!” Društva 20000 milja čiju provedbu sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatska elektroprivreda. Zajedno čuvajmo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog programa u isključivoj je odgovornosti Društva 20000 milja i ni od kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta FZOEU i Hrvatske elektroprivrede.