Insula Tilagus – Veliki teren BIUS-a 2017.

U svibnju i rujnu pridružili smo se članovima Grupe za biologiju mora Udruge studenata biologije BIUS na njihovom velikom terenu na Dugom otoku u sklopu edukacijsko istraživačkog projekta Insula Tilagus 2017. U svibnju smo vrijeme smo posvetili istraživanju plitkog infralitorala CARLIT metodom za ispitivanje stanja obalog prostora na temelju pokrovnosti i sastava alglne zajednice. Također smo odradili čišćenje plaže i inventarizaciju otpada na plaži Saharun na Dugom otoku. Volonteri Drustva i studentske udruge BIUS od ove godine osim “klasicnog” ciscenja plaze uvode i inventarizaciju otpada u svrhu stvaranja zanimljive i korisne baze podataka o vrsti i kolicini smeca na hrvatskim plazama!

U rujnu su se članovi Udruge BIUS pridružili nama u istraživanju mikoplastike. Odrađivali smo istraživčke zarone prilikom kojih se vršila kolekcija sedimenta u PP Telašćica te sakupljanje jediki trpova čije je probavilo kasnije fiksirano i sačuvano za daljnju obradu mikroplastike u njihovom probavnom sadržaju.