Misli plavo – otok Ugljan (2015)

“Misli plavo” projekt je jačanja kapaciteta OCD-ova financiran iz EU fondova u proveden u partnerstvu s Udrugom studenata biologije BIUS. Aktivnosti projekta obuhvaćli su edukaciju otočkog stanovništva na temu održivog razvoja na otocima, pravilnom gospodarenju morskim resursima, podizanju svijesti o zaštićenim i ugroženim morskim vrstama te morskom ekosustavu u cjelini. Također, naši članovi su kroz projekt prošli adekvatne edukacije i trening za provedbu i pisanje EU projekata, te izradi edukacijskih programa za različite ciljane skupine, razmjena ideja i znanja između OCD-ova.

U sklopu projekta provedene su brojne edukativne radionice za učenike osnovnih škola na Ugljanu. Također su sami učenici, kao i pripadnici lokalnog stanovništa, sudjelovali u akcijama čišćenja podmorja i plaža. U sklopu projekta održano je i nekoliko predavanja različite tematike vezane uz glavne aktivnosti projekta. Po završetku projekta diljem otoka Ugljana postavljene su info-edukativne ploče koje podsjećaju na to da uvijek MISLIMO PLAVO

Postavljeno je šest edukativnih ploča. Teme i lokacije ploča su:

  1. Plastika u moru – Preko
  2. Alternativni načini putovanja po otoku – Preko
  3. Marikultura – šetnica Preko – Kali
  4. Jadransko more kao centar bioraznolikosti – Ugljan plaža
  5. Morska cvjetnica Posidonia oceanica – Muline plaža
  6. Život na kršu – sv. Mihovil vidikovac

Projekt je financiran u okviru Europskog socijalnog fonda. Posrednička tijela projekta su Ured za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.