Rasvijetlimo podmorje Silbe! (2018)

Edukativno istraživački projekt “Rasvijetlimo podmorje Silbe!” proveli smo povodom Svjetskog dana zaštite životinja i Svjetskog dana zaštite staništa na Silbi obilježujući ga kroz istraživačke aktivnosti inventarizacije infralitoralne stepenice Silbanskih grebena s Udrugom BIUS, te testiranjem “squid – pop” metodologije za mjerenje stope predacije.

Također smo proveli edukativnu radionicu za osnovnoškolce Silbe na temu bioraznolikosti koju su predvodili studenti iz Grupe za biologiju mora iz udruge BIUS – Udruga studenata biologije. Učenike smo na interaktivan način educirali o raznim ali čestim vrstama u podmorju Jadrana, te s kojima se se i oni možda sreli ali nisu o njima puno znali. Također smo im prenijeli znanje o potencijalnim prijetnjama koje prijete tim organizmima u vidu klimatskih promjena, zagađenja, invazivnih vrsta i sl.

Nakon toga otvorili smo u sumrak Izložba fotografija “Svjetlo i tama na morskom putu” Silbe. Uz dobro vrijeme i dobru lokalnu hranu podružili smo se u parku kod škole s posjetiteljima, te uživali u fotografijama koje su svaka sa sobom nosile zanimljive poruke za budućnost, a naše mlade pobjednike kviza o bioraznolikosti nagradili smo fotografijom po izboru.Projekt je izveden uz financijsku podršku Hrvatske elektroprivredi.