Zadar – bogatstvo Jadrana (2016)

Edukativni projekt usmjeren na podizanje svijesti lokalnog stanovništva Grada Zadra o bioraznolikosti Jadranskog mora, prijetnjama bioraznolikosti te mjerama 10 očuvanja morskog ekosustava, te prikupljanje otpada iz mora i sa obale koje će se napravit tijekom akcije čišćenja.

Aktivnosti projekta su bile priprema edukativnog predavanja i montaža kratkometražnog filma na temu zaštite Jadranskog mora i o prijetnji koju mikroplastika predstavlja za morski eko sustav i za ljude. Edukacija je održana jedna u sklopu Morskog utorka u GKZ, a druga u OŠ Šimuna Kožičića Benje, podružnica Puntamika. Djeca su se upoznala s problemom mikroplastike, male čestice plastike koje nastaju raspadanjem većih komada pod utjecajem sunčeve energije postaju sve sitniji i sitniji, procesom biokoncentracije ulaze u hranidbenu mrežu morskih organizama te kao strano tijelo koje se raspada u organizmu morskih životinja djeluje štetno na zdravlje i imunološki sustav te konačno procesom biomagnifikacije završava u tijelu ribe i kao hrana za ljude.

S učenicima OŠ Puntamika proveli smo i akciju čišćenja plaže Puntamika kako bi uviđanjem problema na “terenu” učenici snažnije primili, zapamtili i usvojili preneseno znanje kroz radionicu.

Projekt je uspješno proveden uz financijsku podršku Grada Zadra.